Saturday, 6 August 2011

AAJ

AAJ, ambang asuhan jepun ape tuh???hahaha ok..ni stu institut untuk2 dak2 lpasan SPM ntok wt wat persediaan ke jepun dlm tempoh mase 2 thun..app yg x bestnye kt cny wkyu blaja dy lah 8pg smpe 1 rhat then kul 2 smbg lik smpe kul 6..shit mmg pnat r..shukudai o kerja rumah la trf skola menengah du haha pon blmbk gile tiap2 mlm ad jew.. serious shit boring.. tp bie ad aktvti fun smething mcm sports taikai ke kyouryukai iaitu sesi knal mngenal ntre stdent 2 ngare mmg mnjdiknn lbih bermkne dan btpe brtuah ad progrm uhh dpt break dr blaja..hahah

truk kn ak buruk kn kos sndry.tp sndry mau egt la beb nk brjye kne la ushe klau x g mampos la kau..g la blik umh jew..haha :P

and for students out there yg wish nk ke jepun ambik la kos ni..mcm ak dlu apply jpa pye scholarship je..ijazah kejuteraan akademik jepun..tu nme progrm nye lau x slp ak dlu wlaupon ak sil klik.hahaha :P

Alahai..

sekrg ni semue org tau bkn demam AF ataupon demam BIEBER yg plg power kt MAlaysia ni tp stu lgy trend lua yg mnjdi kgilaan smpai mmg ak boleh ckp gile yaktu Dmamn K-POP!! ha tau kn..tipulah klau x tau..haahaha :P

ak nk nyate kt cini bkn salah nk mnt..serius ak pon kdg2 mnt gak mcm TVXQ ke SUJU ke..mmg lgu best2 pon.. and sbg laki ak tpakse ngaku la mmg dyorg nsem pon dan SNSD mmg sume lawa..hahaha :P
tp xyah la nk obses smpai junjung sgt org lua tuh cci mki pnyanyi MAlaysia yg x rg hbat.. mcm YUNA ngn LAN typewrityer.. ak mint kot..hahaha

tp yg pling ak mnyamph ad gk artis malaysia yg nk sgt tru dyorg pehal??haha contoh GULA-GULA MAX24:7 and P.O.P..
tmbh2 prmuan xpyhla..malaysia ni ngare ISLM xsesuai la nk tru nri gdik2 cmtuh..da la peha seko2 beso bukn mcm snsd ke ap??huhu



burok sial especially gula2 uh nk pkai seksi la ape la..bkn nk ktok xpe.. bak ak salu ckp la perempuan ni bukn nk ktok yg burok.. muke brok xpe..hty bia lawa..yg JELIK ni..muke burok muke da la burok perange pon burok

P/S:dak2 AAJ yau la kn spe sbg contoh??? hahaha

cube saksikan yg ni plak..apekejadahnye pkai tudong tuh..bgus d tnjuk iej baik npe mnari la gdik2 mcm uhh??? adoi..

mai ambik tau pasal ni..haha..

pasal ak blaja bhase ketiga jd ak pon nk cdgkn kt korg2 sume mmg x rugi tau ade bhse ktige dlm khidupan kite ni..byk gile faedah dye..mcm ak sndry mmg ltih dn kdg2 mnymph tp ntok kgunaan bhase dpan..kn?kn?kn?
hahaha :P mcm ak..BM BI tu bolehla..wlaupon BI ak mmg broken tp stoill boleh la ckp dgn org huhu.. and my third language now..Japanese..pnat sial blaja pasal bnde nieh..bce entry bwh


Kelebihan menguasai bahasa asing

fadzlena@bharian.com.my
2011/05/12

ISU graduan gagal menyerlah ketika sesi temu duga berikutan kurang mahir menguasai Bahasa Inggeris (BI) kembali diperkatakan sehingga timbul kontroversi di sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) mengenai isu berkaitan, baru-baru ini. 

Persoalan yang sering diperkatakan, perlukah mahasiswa menguasai bahasa berkenaan? Ada yang mengatakan mengapa perlu masyarakat kita mengutamakan bahasa penjajah itu jika diambil kira kejayaan Jepun sebagai kuasa ekonomi Asia yang rata-rata rakyatnya tidak fasih atau kurang memahami BI.
Namun, ramai juga yang beranggapan, rakyat di negara ini khususnya mahasiswa yang menjadi harapan untuk mewarisi kepimpinan negara satu hari kelak, wajar menguasai bahasa yang dianggap bahasa antarabangsa itu. Kekurangan bahan ilmiah dalam bahasa Melayu antara sebab mengapa BI harus dikuasai memandangkan kebanyakan bahan rujukan ilmiah hanya boleh didapati dalam bahasa berkenaan.

Berbeza Jepun yang berikrar bakal menjadi kuasa dunia sejurus kekalahannya pada Perang Dunia Kedua dulu, memanfaatkan sebaiknya perpindahan teknologi pada era itu dan hasilnya, hari ini kebanyakan bahan rujukan ilmiah boleh didapati dalam bahasa Negara Matahari Terbit yang digunakan di kebanyakan IPT di negara itu. 

Kini, kita lihat Jepun benar-benar menjadi kuasa dunia apabila menguasai sektor ekonomi selain mempunyai teknologi canggih yang menjadi rujukan di seluruh dunia. Bagaimana mereka lakukan? Selepas peperangan, Jepun dikatakan menghantar ramai pelajar ke luar negara bagi mengikuti pengajian di beberapa IPT terkemuka di Barat dan kemudian membawa balik ilmu yang diperoleh untuk kegunaan negara. 

Hasil perpindahan teknologi itu dimanfaatkan sepenuhnya dengan memberi penekanan kepada inovasi dan penyelidikan. Hari ini, Jepun muncul sebagai antara negara yang bukan saja peneraju dalam inovasi, bahkan mempunyai bahan rujukan secukupnya untuk kegunaan generasi baru. 

Malaysia juga sedang berusaha ke arah itu, terutama apabila kita lihat tahun lalu diumumkan sebagai Tahun Inovasi dan Kreatif yang diharap dapat meningkatkan penghayatan dalam budaya inovasi dan penyelidikan. 
Namun, tidak salah jika kita mempelajari lebih daripada satu bahasa, sama ada bahasa Inggeris, Cina mahupun Arab kerana seseorang yang mampu menguasai lebih daripada satu bahasa akan mempunyai kelebihan. 

Hari ini, kerja seperti penterjemah, penulis dan pemandu pelancong yang memerlukan penguasaan dalam bahasa asing khususnya BI sudah menjadi kerjaya yang mampu memberikan pendapatan lumayan. Justeru, tepuk dada tanya selera, adakah kita ingin menjadi individu yang hanya memahami bahasa ibunda atau mampu menguasai pelbagai bahasa yang pastinya memberikan kelebihan kepada kita kelak. 

VARSITI mengalu-alukan pandangan ahli akademik mengenai pelbagai isu menerusi Minda Intelek.Hantarkan pandangan ke bhvarsiti@bharian.com.my 

Salam Ukhwah Salam Perkenalan Salam 1 Malaysia

 assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh.. salam sejahtera sahabat sekalian.. sesi jiko shoukai pon bermula di saat ini.. dengan rendah diri dan humblenya, hai..haha..

Shaiful Azam bin Mohd Arshad nama diberi..pada thun 2011 umur baru mencecah 19 tahun..  dan kini saya masih belaja di Ambang Asuhan Jepun Universiti Malaya di Kuala Lumpur.. sy bru la nk jinak2 je dlm aktiviti bloging membkoging sbb ngok mcm stylo je kn..hahaha..papepon tujuan wat blog ni sy mmg xde stu2 tjuk2 khusus la mmg saje2 untuk mnyatakan wlaupon org ade xnk dgar pon tp sukati ak la kan..hahhaa..
selain nk perkenlkan diri la..nk gak kenl2 kn ckit org2 skeliling sy ni ha.. bpa tercinta Mohd Arshad bin Abd Latiff sudah tak bkerja..ckup2 la kerja tu yah..bia a ayh rehat pulak.. P/S:betol k!bukn nk blakon jd anak mithali je aw..haha

Ibu tercinta pulak permaisuri hatyku.. Rozian bin Sarji..pon da tak keje da..seorg yg amt sy syg sy kgumi and all the positive thing that i could think is not enough to describe her.. just how amazing and lovely mum.. that's it...MY MOM>>>

berblik psal sy, kni menuntut kire mcm foundation engineering di KL slain mmbuat prsediaan ke JEpun pada thun 2012 nty.. InsyaAllh klau muah rzeki dpt la bkn tkt jejeak kaki tp dpt la ak mnuntut i jpun nun..hrap2 lah sgt.. :P. blaja di sini mmg pnat tp khidupn boring tp mgajar dri spy besbar dan never give up till you do your best that's the psitive thing.. :)