Saturday, 6 August 2011

mai ambik tau pasal ni..haha..

pasal ak blaja bhase ketiga jd ak pon nk cdgkn kt korg2 sume mmg x rugi tau ade bhse ktige dlm khidupan kite ni..byk gile faedah dye..mcm ak sndry mmg ltih dn kdg2 mnymph tp ntok kgunaan bhase dpan..kn?kn?kn?
hahaha :P mcm ak..BM BI tu bolehla..wlaupon BI ak mmg broken tp stoill boleh la ckp dgn org huhu.. and my third language now..Japanese..pnat sial blaja pasal bnde nieh..bce entry bwh


Kelebihan menguasai bahasa asing

fadzlena@bharian.com.my
2011/05/12

ISU graduan gagal menyerlah ketika sesi temu duga berikutan kurang mahir menguasai Bahasa Inggeris (BI) kembali diperkatakan sehingga timbul kontroversi di sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) mengenai isu berkaitan, baru-baru ini. 

Persoalan yang sering diperkatakan, perlukah mahasiswa menguasai bahasa berkenaan? Ada yang mengatakan mengapa perlu masyarakat kita mengutamakan bahasa penjajah itu jika diambil kira kejayaan Jepun sebagai kuasa ekonomi Asia yang rata-rata rakyatnya tidak fasih atau kurang memahami BI.
Namun, ramai juga yang beranggapan, rakyat di negara ini khususnya mahasiswa yang menjadi harapan untuk mewarisi kepimpinan negara satu hari kelak, wajar menguasai bahasa yang dianggap bahasa antarabangsa itu. Kekurangan bahan ilmiah dalam bahasa Melayu antara sebab mengapa BI harus dikuasai memandangkan kebanyakan bahan rujukan ilmiah hanya boleh didapati dalam bahasa berkenaan.

Berbeza Jepun yang berikrar bakal menjadi kuasa dunia sejurus kekalahannya pada Perang Dunia Kedua dulu, memanfaatkan sebaiknya perpindahan teknologi pada era itu dan hasilnya, hari ini kebanyakan bahan rujukan ilmiah boleh didapati dalam bahasa Negara Matahari Terbit yang digunakan di kebanyakan IPT di negara itu. 

Kini, kita lihat Jepun benar-benar menjadi kuasa dunia apabila menguasai sektor ekonomi selain mempunyai teknologi canggih yang menjadi rujukan di seluruh dunia. Bagaimana mereka lakukan? Selepas peperangan, Jepun dikatakan menghantar ramai pelajar ke luar negara bagi mengikuti pengajian di beberapa IPT terkemuka di Barat dan kemudian membawa balik ilmu yang diperoleh untuk kegunaan negara. 

Hasil perpindahan teknologi itu dimanfaatkan sepenuhnya dengan memberi penekanan kepada inovasi dan penyelidikan. Hari ini, Jepun muncul sebagai antara negara yang bukan saja peneraju dalam inovasi, bahkan mempunyai bahan rujukan secukupnya untuk kegunaan generasi baru. 

Malaysia juga sedang berusaha ke arah itu, terutama apabila kita lihat tahun lalu diumumkan sebagai Tahun Inovasi dan Kreatif yang diharap dapat meningkatkan penghayatan dalam budaya inovasi dan penyelidikan. 
Namun, tidak salah jika kita mempelajari lebih daripada satu bahasa, sama ada bahasa Inggeris, Cina mahupun Arab kerana seseorang yang mampu menguasai lebih daripada satu bahasa akan mempunyai kelebihan. 

Hari ini, kerja seperti penterjemah, penulis dan pemandu pelancong yang memerlukan penguasaan dalam bahasa asing khususnya BI sudah menjadi kerjaya yang mampu memberikan pendapatan lumayan. Justeru, tepuk dada tanya selera, adakah kita ingin menjadi individu yang hanya memahami bahasa ibunda atau mampu menguasai pelbagai bahasa yang pastinya memberikan kelebihan kepada kita kelak. 

VARSITI mengalu-alukan pandangan ahli akademik mengenai pelbagai isu menerusi Minda Intelek.Hantarkan pandangan ke bhvarsiti@bharian.com.my 

No comments:

Post a Comment